Medlåntagare för privatlån – så fungerar det
Ska du köpa bil tillsammans med din sambo? Eller funderar du på att bygga ett attefallshus till barnen? Att ta ett lån tillsammans med en annan person är vanligt och kan öka dina chanser att få lånet beviljat. Här berättar vi vad det innebär att ha en medlåntagare.
Ansöka om lån tillsammans med en medlåntagare
En medlåntagare är en person som tar ett lån tillsammans med dig. Den största fördelen med att vara två när man ansöker om ett lån är att det ökar dina chanser att få lånet beviljat, men du kan även få ett bättre låneerbjudande – en lägre ränta.
Anledningen är att banken kan ta hänsyn till två inkomster när de bedömer er låneansökan. Det ger också banken en större trygghet eftersom låntagaren och medlåntagaren har samma ansvar för att lånet betalas tillbaka.
Fördelar med att ha en medlåntagare:
- Ökar chansen att lånet blir beviljat
- Du kan få låna ett högre belopp
- Du kan få ett bättre låneerbjudande
När används medlåntagare?
Att två personer som bor ihop tar ett gemensamt lån, till exempel för att köpa hus, renovera köket eller liknande är av naturliga skäl mycket vanligt.
Ett annat skäl till att ansöka om ett lån tillsammans med en medlåntagare kan vara att man inte klarar kreditprövningen för det lånebelopp man önskar. Det är till exempel inte ovanligt att en förälder hjälper sitt barn att köpa bil eller skaffa en första bostad genom att stå som medlåntagare eller borgensman.
Exempel:
- Elin och Per vill renovera sommarstugan och ansöker om ett lån tillsammans. Eftersom det är deras gemensamma disponibla inkomst som räknas erbjuds de en bättre ränta än om en av dem tagit lånet själv.
- Jonas, 22 år, studerar och har blivit erbjuden ett helgjobb som kräver att han har egen bil. Eftersom han har svårt att få ett lån själv ställer hans föräldrar upp som medlåntagare till bilköpet.
Hur mycket mer får man låna med medlåntagare?
Det beror på din och din medlåntagares ekonomiska situation. När en bank bedömer hur mycket du får låna görs en individuell bedömning av hela din ekonomi. Om du lånar med en medlåntagare tar banken även hänsyn till den personens inkomster och ekonomiska situation och därmed kan du även få låna ett högre belopp.
Vad är skillnaden mellan medlåntagare och borgensman?
Både en medlåntagare och en borgensman förbinder sig att betala tillbaka lånet om huvudlåntagaren inte klarar det själv, men det finns en viss skillnad:
En medlåntagare har samma ansvar för att lånet betalas tillbaka som låntagaren. Det innebär att långivaren kan vända sig till vem som helst av personerna för att kräva in skulden.
En borgensman blir betalningsskyldig först när låntagaren inte klarar av att betala. Banken måste med andra ord först kräva huvudlåntagaren på beloppet.
Om en medlåntagare eller borgensman tvingas betala tillbaka hela lånet finns något som kallas regressrätt. Det betyder att medlåntagaren eller borgensmannen kan kräva tillbaka den andra låntagarens del från honom eller henne.
Vad innebär det att vara medlåntagare?
Genom att ställa upp som medlåntagare kan du hjälpa din sambo, ditt barn eller en vän att få ett lån, men det är viktigt att du är medveten om vad det innebär:
- Som är medlåntagare eller medsökande har du samma ansvar som huvudlåntagaren att betala tillbaka lånet. Det kallas solidariskt betalningsansvar och innebär att det inte har någon betydelse för banken vad ni som låntagare har kommit överens om med varandra när det gäller återbetalningen av lånet.
- Om låntagaren inte betalar på lånet kommer banken att rikta betalningskravetmot dig som är medlåntagare.
- Som medlåntagare kan du inte avsäga dig ansvaret för ett gemensamt lån om inte banken godkänner att den andra låntagaren tar över hela lånet eller att en annan medlåntagare går in. Om du till exempel ska ta ett lån tillsammans med din sambo är det därför viktigt att komma överens om vad som ska hända med lånet vid en eventuell separation.
- Din kreditvärdighet kan påverkas av att du är medlåntagare för ett lån.
Ansök om ett privatlån
Hos oss kan du låna upp till 600 000 kr med en återbetalningstid på 1–15 år. Räntan är rörlig, och sätts individuellt efter din ekonomiska situation.
Ansök här
Representativt exempel: Vid ett privatlån på 80 000 kr som återbetalas på 6 år med räntan 11,99% (inkl. månadsavgift 19 kr och uppläggningsavgift 399 kr) blir den effektiva räntan 13,39%. Du betalar 1590 kr/månad (1571 kr utgör avbetalning, 19 kr utgör månadsavgift och antalet avbetalningar är 72), dvs. ett totalbelopp på 114 509 kr inkl. uppläggningsavgiften om 399. Räntan är rörlig och kan variera från 7,99% till 19,99%. Den effektiva räntan kan variera från 8,36% till 29,07% (december 2024).